Hedefe Giden Yol

Hedefe Giden Yol

Hedefi olmayan hayal, hep hayal olarak mı kalır? Her hayal neden gerçek olamaz? Bir hayalin içine ihtiyaç, inanç, istek, itimat, irade ve itibar tohumları serpilmediyse, o hayal evrenin sonsuz boşluğunda yolunu kaybetmiş dilek fenerleri gibi sizin gerçekliğinizin içinde kaybolur gider. Koçlukta danışanlarımın hayallerini yaşama aktarmak için çıktıkları yolculuğun başında onlara 6İ (ihtiyaç, inanç, istek, itimat, irade, itibar) kuralını uygularım. “Şimdi bu hayalinin içine 6İ’yi yerleştirmek ister misin?” sorusuyla başlar yolcuğumuz. Bazen öyle olur ki hayalini kurdukları niteliklerin onlara hizmet etmeyeceğini daha yolun başında fark ederler ve ihtiyaçları olan gerçek yaratıma odaklanırlar. 6İ kuralı bizim yaşamımızda her an her konuya uygulayabileceğimiz değerlerimizi tanımlar. Gelin birlikte hayal ve hedef arasındaki farkları değerlendirelim.

                                   

HAYAL                                                            HEDEF

Muğlak ifade edilir                                       Spesifik ifade edilir

İhtiyaç                                                            Hedefler/sonuçlar yazılır

İstek                                                               Zaman Gerektirir

İtimat                                                              Adımlar Gerektirir

İnanç                                                              Ölçülebilir

İrade

İtibar

Her hedef önce hayal etmekle başlar ve hedeflerimiz bize özgüdür. Hedeflerimize doğru ilerlemek için ne yapabilirim, nasıl çözebilirim, hangi adımı atmalıyım gibi soruları kendimize sormalıyız.

Hedefini ve belirlediğin eylem planlarını anlatabiliyor musun?

Peki, nasıl belirleyeceğiz bize özgü hedeflerimizi?

Hedef belirlemenin adımlarını şöyle tanımlayabiliriz: olumlu yapmak, akıllı yapmak, anlamlı yapmak, uyumlu yapmak, güçlü yapmak, şimdi yapmak.

Hayallerimize ulaşmak istiyorsak, bu yola emek vermek gerekeceğini yola çıkmadan bilmek gerekir. İlk adım ne istemediğini değil ne istediğini bulmaktır. Üzerinde en çok çalışılacak adımlardan birisi ise hedefin akıllı bir hedef olmasıdır. Burada bakman gereken ince detaylar ve nitelikler vardır. Hedefin yapılabilirliğine, ne kadar sana ait olduğuna, bunu yapabileceğine dair referans ve deneyimlerin neler olduğuna, ölçülebilir bir hedef olup olmadığına, zaman sınırlaman var mı yok mu, hedefin anlamlı olması senin için ne ifade ediyor, bu hedef senin değerlerinle ne kadar uyumlu, hedefini şimdi yapabiliyor musun, ertelemeden ve üşenmeden hedefinin arkasında mısın, hepsine tek tek bakmalısın.

Başarana kadar her şey imkânsız gözükür. – Nelson Mandela

Sizlere hedeflerinizi belirlerken kullanabileceğiniz birkaç çalışma önerim var:

Deneyimini Hisset

Gözlerinizi kapatın.

Şimdi kendinizi bir zaman çizgisinin üzerinde hayal edin.

Bir adım ileriye atıp 15 gün sonrasını hayal edin ve kendinize sorun “Hedefin için 15 gün sonra ne yapmış olacaksın? “

Şimdi bir adım daha atıp 1 ay sonrasını hayal edin. Bir ay sonra hedefin için neler yapmış olacaksın?

Bir adım daha atın ve 2 ay sonrasını hayal edin. Neler yapmış olacaksın?

Son bir adım daha atıp 3 ay sonrasını hayal edin ve kendinize şu soruyu sorun: Hedefin için 3 ay sonra neler yapmış olacaksın?

Hedef noktasındayken başlangıçtan bu yana neler yaptığınızı düşünün. Çevrenizdekilerin takdirini, coşkusunu hissedin ve bu duygunun yoğunlaşmasına izin verin. Duygunun enerjisinin tüm bedeninize yayılmasını izleyin. Artık buraya hedefini çapaladınız. Adım adım yaptığınız eylemleri düşünerek başlangıç noktasına geri dönün. Bakın bakalım duygunuza. Hedefinize ulaşacağınıza inanıyorsanız, güçlü bir sesle “EVET” demenizi istiyorum.

Sihirli Değnek

Hayal ettiğiniz veya hakkında konuştuğunuz şeyin gerçek amacını kavramak için bir faaliyete girişmek hayalinizin hedefe doğru netlik kazanmasını destekler. Bazen hayallerinizi biraz sihirle desteklemek gerekir. Elinize bir değnek alın. Bu değnek sizin sihirli değneğiniz olsun. Değneği üç kere masaya vurun ve ardından mantıksız bir çözüm önerisi getirin. Bu asla yapmayacağınız türden bir çözüm olsun. Nasıl hissediyorsunuz?

İkileminiz Nedir?

Bir A4 kağıdına dışardan başlayarak içe doğru bir sarmal çizin. Parmağınızı başladığınız noktaya koyun ve yavaşça içeri doğru ilerletin, bunu yaparken ikileminizi düşünün. Neyin farkına vardınız?

Umarım vermiş olduğum bu teknikleri deneyimlemek konusunda kendinize zaman ayırırsınız. Ardından da deneyimlerinizi benimle paylaşırsınız.

Sevgiyle kalın.

 

 

 

 

 

 

 

 

Author avatar
Şebnem Toker